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U. S. DEPARTMENT OF LABOR
BUREAU OF EMPLOYEES’ COMPENSATION
WASHINGTON 25, D.C.

ADDRESS ONLY: January 12 s 1956 N REPLY REFER TO FILE NO,
BUREAU OF EMPLOYEES® COMPENSATION
WASHINGTON 25, D. C.

CONFIDENTTAL

Mr. Lawrence S, Houston

General Counsel

Central Intelligence Agency

2430 E Street, N, W,

Washington, D, C.

FOIAb3b

Dear Mr. Houston:

This refers to verbal inquiry from Mr. [ | of your
staff who has posed two questions which he requested the
Bureau to answer. The questions and our answers are as
follows:

Q. I, on account of the death or injury of one of
its employees, in line of duty and not the re-
sult of his own misconduct, the employing federal
agency were to make a payment to the employee,
or his designated beneficiary, in the nature of
a death or injury benefit, would such payment
diminish any benefits which would accrue to the
employee, or to his designated beneficiary,
‘under BEC on account of the same death or in-
Jury? If so, to what extent?

A. If there is statutory authority for the payment
of such a benefit by the employing establish-
ment, it is the opinion of the Bureau that the
provision of Section 7 of the Federal Employees'!
Compensation Act would apply. Under this provi-
sion of the law, the employee would be required
to elect which benefit he would receive.

In the absence of statutory provisions relating
to such payments by the federal agency, it is the
opinion of the Bureau that any benefits which
might accrue to the employee or his beneficlary
under the Federal Employees' Compensation Act
would be diminished by the full amount paid by
such federal agency.
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Q.

A.

If, on behalf of one of its employees, a
federal agency were to pay the premiums on
an insurance policy held by him with a non-
federal insurance company,and if such em-
ployes were to be injured or killed in line
of duty and not as a result of his own mis-
conduct, would BEC benefits accruing to him,
or his designated beneficiary, be diminished
by reason of the agency payment of such
premiums? If so, to what extent?

It is the position of the Bureau that the re-
ceipt of the proceeds of a life insurance
policy, the premiums on which were paid by a
federal agency for the purpose of augmenting
the protection extended to its employees under
the Federal Employees' Compensatlion Act, does
not affect the right of the beneficisry to
receive any benefits provided by the Compen-
sation Act.

Very truly yours,

de R. ‘Middleton
puty Director
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